RODOSLOV PORODICE BUHA

Starinom u Hercegovini

MJESTA NASELJAVANJA PORODICE BUHA

Iz Hercegovine se stanovništvo uvijek iseljavalo a članovi porodice Buha su to radili iz više razloga. Bježali su od turske osvete ili terora ili tokom raznih buna, ustanaka, ratova ali i zbog potrage za boljim životom - "trbuhom za kruhom". Naravno, sve te seobe su ostavljale i ožiljke na "licu" naše porodice. Mnogi su bivali materijalno iskorišteni i vjerski preobraćeni.

Ostala mjesta

Jedna grupa se 1724. god. iselila u Livno a zatim u Velušić kod Šibenika. Odavde se jedna grupa kasnije preselila u mjesto Buhine kuće kod Viteza i Sremske Karlovce.Svi oni su prešli na katolicizam

Jedna porodica Buha se , odazivajući na poziv Miloša Obrenoviću za useljenje, na svom putu za Srbiju zadržala u selu Resnik kod Višegrada i tu prešla na islam .

Pripadnici porodice Buha tokom osam vijekova postojanja migrirali su i u druge zemlje van teritorija ex Jugoslavije: Francusku, Italiju, Slovačku, Rumuniju, Moldaviju, Ukrajinu, itd.


Brzi link:

Kontakt:

Javite se!

Ako imate pitanja ili problema sa ovom web lokacijom, pošaljite email koordinatoru. Molimo vas da ne tražite posebna istraživanja o vašoj porodici.